Moringa in Gabri-EL Zuid-Afrika – Gabri-EL SA

Jan Mares/ juli 25, 2017/ Blog Gabri-EL Zuid-Afrika, Moringa

Moringa is de ruggegraat en sterkhouder van het trainingsproject in Zuid-Afrika.

De boerderij in Zuid-Afrika is een combinatie van veeteelt en  agroforestry (landbouw met bomen). In hoofdzaak staan er moringabomen maar daarnaast ook meer dan 300 andere (fruit)bomen en struiken.

Het beplantingssysteem in Zuid-Afrika.

monocultuur moringa

In een klassieke moringaplantage worden de bomen op ongeveer 2,5 m bij 3 m geplant. De bomen hebben ruim plaats en kunnen 10 tot 15 jaar bladeren leveren. Daarna groeien ze uit tot bos of worden ze omgehakt voor het hout. Monocultuur moringa is het doel.

In een moderne plantage plant men heel dicht op elkaar: 30 tot 40 cm in het vierkant. Dit zorgt voor veel stress voor de planten in de strijd om licht, plaats en grondstoffen. Deze planten worden maar 4 tot 5 jaar aangehouden. Bladproductie is het enige doel.

Het alternatieve beplantingssysteem in Pretoria volgt de hoogtelijnen van het terrein. Rijen worden geplant op dezelfde hoogte: in de rij elke meter een boom, tussen de rijen 8 m afstand. Bomen worden laag gesnoeid om licht en ruimte te laten zodat tussen de bomenrijen groenten kunnen worden gekweekt of geiten kunnen grazen. Zo wordt erosie tegengegaan en blijft de mest op het terrein. Het hoofddoel van dit alternatieve moringagebeuren is het verbouwen, verwerken en promoten van hoogwaardig ontnerfd moringablad voor voeding en gezondheid van de mens.

Voeder voor de geiten.

Gras alleen is een nogal arme voedingsbron voor melkproductie. Melkgeiten hebben ook eiwitrijke voeding nodig: moringa biedt hier op drie manieren een oplossing:

  1. Takken: je kan de bomen die te groot worden terugsnoeien op 1 m hoogte en de takken en een deel van de bladeren als krachtvoer aan de geiten geven.
  2. Nerven. Na het drogen worden de bladeren met de hand ontnerfd. Deze ontnerfde bladeren smaken minder bitter voor de mens en de geiten smullen van de nerven. En zo gaat niets van de moringa verloren.
  3. Peulen: De drumsticks of peulen met zaden zijn ook heel rijk aan oliën en vetten.

Het verwerken van moringa in kaas.

 

De geitenmelk wordt tot een zachte roomkaas verwerkt en afgewerkt in 7 verschillende versies. Je kunt kaas aan de buitenkant bekleden met spicy kruidenmengsels als massala, portugese kip of tandouri. Maar er is ook de mogelijkheid om de kaas zelf te verrijken met provencaalse kruiden of moringa of honing. Mijn voorkeur gaat uit naar kaas met honing en moringa.

Het educatief project.

Iedereen mag er gratis komen leren, gratis eten en gratis slapen. Maar in ruil werk je er gratis tijdens de training. Afhankelijk van de tijd die je er verblijft krijg je 1000 zaden en / of een of meerdere geiten mee om zelf ook op deze Gabrielwijze een bedrijf te beginnen.

Ja dit is een werk van lange adem, maar we geloven dat Steve Jobs gelijk had toen hij beweerde:

De mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen zijn degenen die dat ook echt doen.

Dit trainingsprogramma steunt volledig op giften. Daarom houden we op 9 september een benefiet. We verwachten je om de thee, kaas en hapjes met moringa te komen proeven voor het goede doel!

Deel dit Bericht