Fris en gezond : recepten met moringa kruidenthee.
Wat roept “zomers fris” bij je op?
Ok, ik ga akkoord als je antwoordt: salades of een frisse pint, maar er is meer… Smaken die een frisheid oproepen hoeven niet noodzakelijk koel of koud geserveerd te worden.
Een pittige chai met cayennepeper bijvoorbeeld geeft een frisse smaak, zelfs warm opgediend. Zo ook met gember en citroen.
Veel frisheid komt ook vrij door menthol, zoals die in munt.
Moringa kruidenthee en het belang van water
De kwaliteit van water speelt een grote rol in de smaak en kwaliteit van jouw kopje kruidenthee. Die kwaliteit wordt voor een deel bepaald door de hoeveelheid anorganische mineralen die er in zitten. Op elk etiket ‘flessenwater’ staat het droge stofgehalte, de asrest of droogrest vermeld als maat voor de hoeveelheid mineralen. Hoe minder mineralen er in het water zitten hoe beter. Met de populaire “Spa” zit je goed, fijnproevers gaan voor “Mont Roucours”.
Thuis kiezen we voor gedistilleerd leidingwater met een kookfiltersysteem van “Waterwise”. Je kunt er 4 liter per beurt in koken, distilleren en opvangen, met als grote voordeel dat het resultaat 0,0 mineralen bevat en je geen gedoe hebt met afvalflessen of statiegeld. Als je de elektriciteit in de kostprijs verrekent, komt dit overeen met die van “Spa” in flessen.
Twee basisdranken waar je verder mee kunt experimenteren:
Kruidenthee of ice tea als dorstlesser
Een afgestreken soeplepel gedroogde moringa per liter water is meer dan genoeg.
Voor chai ( warm of koud) voeg je verder een of meerdere van volgende specerijen of kruiden toe: stukje gember, groene kardemom, kaneel, venkelzaad, (cayenne)peper, nootmuskaat. Sommigen verkiezen er nog zoethout of honing aan toe te voegen.
In het oosten voegt men er vervolgens veel melk aan toe om de smaken nog te versterken. Ik las zelfs ergens dat ze er de thee zo slurpen dat ze hun tanden als een soort zeef gebruiken.
Er bestaan geen juiste hoeveelheden. Experimenteer en proef en geniet, zowel warm als ijskoud. Een echt frisse dorstlesser.
Een meer klassieke combinatie als dorstlesser is natuurlijk ook afgekoelde moringathee met muntblaadjes en citroenschijfjes.
Combucha met moringa en gun powder groene thee: explosieve frisheid
ingrediënten
- 1 combucha zwam
- 1 soeplepel moringa kruidenthee (de gedroogde groene blaadjes)
- 1 soeplepel groene thee gunpowder (de gedroogde donkere blaadjes)
- 1 soeplepel EM A+ ( melasse)
- 70 gr rietsuiker
- 1 liter gekookt water
bereiding
- We beginnen met het bereiden van de suikerzoete ’thee’: nadat het water aan de kook is gebracht laten we het een minuutje afkoelen. We voegen er alle ingrediënten aan toe behalve de combucha zwam. Alles flink doorroeren tot de suiker en de melasse goed zijn opgelost.
- Laat deze thee trekken tot hij afgekoeld is tot kamertemperatuur. Daarna door een zeef gieten.
- Ondertussen reinigen we onze gebruikte bokaal en wassen we onze zwam en houden we 1 cm dikke laag zwam over. De rest gooien of geven we weg. We zeven een laatste restje (zure) afgewerkte thee in een potje apart (100 tot 200 ml is voldoende) en bewaren er de gewassen zwam in tot de nieuwe thee volledig is afgekoeld.
- Mijn zwam en een beetje basiscombucha heb ik gekregen van mijn vriend en herborist Emmanuel Blieck. Elke week verdubbelt de zwam in dikte. De zwam groeit immers door de hoeveelheid suiker en de melasse. Na een of twee weken kun je gerust delen.
- We vullen onze gereinigde bokaal met de zure ‘restthee’ en de ‘restzwam’ en de gefilterde nieuwe, mierzoete afgekoelde ’thee’. Afdekken met een theedoek.
Nu begint dit brouwsel te fermenteren. De zwam groeit elke dag een beetje en vormt nieuwe laagjes door de voedingsstoffen uit het suikerwater om te zetten in allerlei gezonde producten. Onze gesuikerde thee verandert hierbij dagelijks van smaak: van mierzoet, over cider tot bijna azijn. Afhankelijk van de kamertemperatuur duurt dit 1 tot 7 dagen. En dan begint de cyclus opnieuw.
Al na de eerste dag fermentatie kan je de combuchathee beginnen drinken.
Tot slot nog een fantasietje: een door thee gemarmerd ei.
Ik moet hierbij terugdenken aan mijn doofstomme dooppeter die 94 jaar oud geworden is en die elke dag een simpel hard gekookt ei at in de plaats van het vlees (de Vlaamse/ Bourgondische kost) dat mijn moeder klaarmaakte. Hij was de eerste vegetariër met wie ik grootgebracht ben, want hij woonde bij ons thuis in.
Voeg aan het kookwater een koffielepel moringathee blaadjes of een eetlepel van de restblaadjes van het recept hierboven toe.
Na vier à vijf minuten koken haal je het ei uit het kokend water en klop je met een soeplepel op de schaal tot die barst. Nu leg je de eieren terug in de thee. Via de barsten dringt de theekleur binnen in de schaal. Nog enkele minuutjes laten doorkoken zodat de aders zich kunnen vullen met kleur.
Waarom eerst drie eieren en als resultaat zie je er maar twee?
Omdat ik het linker ei te hard sloeg, liep de thee onder het vliesje door naar de eierdooier.
Het resultaat blijft eetbaar, maar het beeld is niet geschikt voor gevoelige kijkers….
Dit is een prima aanvulling bij een van de sauzen of salades met moringa.
Wat heb je vandaag laten mislukken? Ik ben teleurgesteld als je geen antwoord hebt. Een mislukking betekent namelijk dat je nieuwe dingen probeerde. uit “de kracht van storytelling” door Carmine Gallo
Geniet ervan!