Kan ik zelf Moringa kweken?

Jan Mares/ oktober 19, 2016/ Moringa

Ja natuurlijk kan dat, als kamer- of terrasplant, en zelfs heel eenvoudig.

Je moet wel op volgende zaken letten:

  • De temperatuur mag nooit lager zijn dan 5° C.  Aangezien Moringa van nature in tropische en subtropische gebieden groeit, houdt hij niet van koude en zeker niet van vorst.
  • Beperkt water geven. Moringa is droogteresistent en verdraagt geen natte voeten. Laat bij het water geven geen vocht in het schaaltje onder de pot staan en zorg voor een goed waterdoorlatende grond. In de zomer volstaat 2 maal water geven per week, in de winter maximum 1 maal per week.
  • Moringa past zich aan allerlei grondsoorten aan maar verkiest armere zand- of zandleemgrond boven zware kleigrond. Liever humusrijk dan humusarm.

Zaaien
De gevleugelde zaden 1 tot 2 cm onder de grond duwen en lichtjes aandrukken. Je kunt de zaden eerst 6 tot 12 uur weken in water maar dat hoeft niet. Onze zaden uit Zuid-Afrika kiemen binnen de 2 weken. Je mag een opkomst van 70 tot 80 % verwachten als je zaait vanaf april/ mei. Hou ze de eerste maand wel op een warme plaats.

Verzorgen
zo weinig mogelijk verplanten
Moringa laat zich makkelijk kweken maar heeft gevoelige wortels. Zaai liever in een grotere pot dan na 2 maanden te moeten overplanten omdat de wortels uit het te kleine zaaipotje groeien. We stellen hoge smalle potten of zakken van 3 – 4 l voor.
Moringa groeit behoorlijk snel en als het je te doen is om blaadjes te oogsten, wil je dat ook graag snel doen, maar geef hem toch de tijd en de ruimte om eerst 70 – 80 cm hoog te worden. Vanaf dan mag je oogsten.

Oogsten

er zijn 2 opties:

  1. Je oogst de onderste bladeren maar laat de bovenste 3 tot 4 bladeren staan: zo stimuleer je de plant om telkens hoger te groeien en krijg je een stam met een klein kruintje. Als de stam 3 cm diameter heeft, snij je hem door op een halve meter van de grond. De stok of stam die je afgesneden hebt, kun je gebruiken als stek om opnieuw te planten en zo kun je gemakkelijk 2 tot 3 stekken planten van die ene stam die, na een maand of twee, alweer oogstbare blaadjes zal geven.
  2. Je snijdt meteen de kop eraf als de plant 70 tot 80 cm hoog is; bijna onmiddellijk zullen er scheuten uitspruiten op het restje stam van 50 cm hoog. Aangezien je de centrale groeipunt uitgesneden hebt van een enkele maanden oude plant, is de kans, in vergelijking met de vorige optie, veel groter dat het plantje afsterft. Maar als het er wel doorkomt, ontwikkelt er zich meteen een bossige struik waar je meer en sneller blad uit oogst.

Veel succes, en mail ons een fotootje met het resultaat!

Deel dit Bericht